Desery: Lodowe naleśniki

Piotr Kowalczyk
28.10.2015

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 kg świeżych lub mrozonych owoców
  • 1 opakowanie lodów waniliowych
  • polewa z przetartych malin

Przyrządzenie:

Mąkę, jajka i mleko wymieszać tak, by nie było grudek.
Dodać oliwę i wodę, znów wymieszać lub ubić mikserem na średnio gęstą masę.
Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Owoce umyć i osączyć, jeśli trzeba, obrać lub rozmrozić.
Rozgrzać patelnię bez oleju, usmażyć cienkie naleśniki.
Na każdym ułożyć owoce. Złożyć w kopertę, polać musem malinowym.
Na wierzchu położyć kulkę lodów waniliowych. Przed podaniem ozdobić listkami mięty.

Podawać:

Najlepiej gdy naleśniki będą jeszcze ciepłe.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie