Desery: Gruszki w śmietankowo waniliowym sosie

Antoni Kwapisz
28.10.2015

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 2 łyżki masła

Na sos:

  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany
  • ½ szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 goździków
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżki mąki

Przyrządzenie:

Do mleka dodać goździki, cukier waniliowy , zagotować i odstawić.
Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki i smażyć na maśle przez 10 minut.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Jedną łyżkę masła stopić na tej samej patelni,
wymieszać z mąką i rozprowadzić uprzednio przygotowanym mlekiem, zagotować.
Żółtka utarte z cukrem na kogel-mogel wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny.
Dodać do mleka i zamieszać.
Zalać gruszki sosem i zapiekać 10 minut w temperaturze 175°C.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie