Desery: Galaretka w mlecznej kołderce

Mariusz Siwko
28.10.2015

Składniki:

  • 3 różne galaretki (czerwona, zielona, żółta)
  • 2 litry mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanki cukru
  • 50 g żelatyny

Przyrządzenie:

Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu.
Odstawić do zastygnięcia.
Mleko zagotować (odlewając wcześniej około szklanki mleka),
wsypać cukier, cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w chłodnym mleku.
Podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny odstawić do przestygnięcia.
Do zastygającego mleka łyżeczką nakładać niewielkie kleksy stężałej galaretki w różnych kolorach.
Wymieszać i wylać do okrągłej formy.
Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie