Składniki:
Przyrządzenie:
Żelatynę umieścić w kubeczku, zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić.
Laskę wanilii przekroić w poprzek na pół.
Połówkę wanilii przekroić wzdłuż i łyżeczką wyłuskać ziarenka.
Laskę wraz z ziarenkami włożyć do rondelka, wlać połowę ilości śmietanki i wsypać cukier.
Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści.
Odstawić z ognia gdy śmietanka będzie gorąca, ale nie zagotowana.
Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści.
Przelać przez sitko do miski, następnie wymieszać z maślanką, a później z drugą połową śmietanki ubitej na sztywną pianę.
Masę wlać do trzech pojemniczków na tymbaliki, filiżanek lub ramekinów o pojemności 150 ml każdy.
Wstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc do stężenia.
Desery wykładać na talerzyk, wcześniej zanurzając każdy pojemniczek na chwilę w gorącej wodzie.
Podawać: