Składniki:
Przyrządzenie:
Włożyć biszkopty do kawy i po chwili rozdrobnić je widelcem na mniejsze kawałki.
Biszkopty nie muszą być całkowicie nasączone
i najlepiej gdy pozostaną, przynajmniej częściowo, w kawałkach.
Ubić śmietankę kremową na bardzo sztywną pianę razem z 1 łyżką cukru pudru.
Oddzielnie ubijać żółtka z pozostałym cukrem pudrem przez około 5 minut, aż będą kremowe.
Wymieszać łyżką z serem Mascarpone.
Masę delikatnie połączyć z ubitą śmietanką kremową,
a następnie równie delikatnie wymieszać z namoczonymi biszkoptami.
Masę przełożyć do większej formy i wstawić do zamrażalnika na 2,5 godziny.
Gdy trochę zesztywnieje, łyżeczką do herbaty nabierać porcje masy formując kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki układać na tacy wyłożonej folią aluminiową i wstawić do zamrażarki na 1 godzinę lub do czasu aż zesztywnieją.
Czekoladę połamać na kostki, włożyć do miseczki ustawionej na garnku z niewielką ilością gotującej się wody.
Roztopić na parze ciągle mieszając.
Każdą kulkę nabijać na widelec i maczać w roztopionej czekoladzie,
obtaczając trufle dokładnie niezbyt grubą warstwą czekolady.
Układać z powrotem na tacy i wstawić na 20 minut do zamrażarki.
Przechowywać je tam do czasu podania.
Trufle wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed serwowaniem.