Desery: Cannoli Siciliani

Piotr Kowalczyk
28.10.2015

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 25 g masła
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 250 g ricotty
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • łyżeczka śmietany
  • białko jajka
  • olej słonecznikowy

Przyrządzenie:

Z mąki, cukru, masła i wina zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na ½ godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować cienko i wyciąć szklanką krążki.
Krążki ciasta nawinąć na metalowe rurki tak, aby ich brzegi zachodziły na siebie.
Rozgrzać olej słonecznikowy we frytkownicy,
smażyć rurki minutę, dwie, aż nabiorą rumianego koloru, a na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki.
Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić na parze, dodać śmietanę.
W polewie czekoladowej maczać końcówki rurek lub smarować wnętrze rurek pędzelem.
Ricottę utrzeć z cukrem pudrem.
Szprycą cukierniczą napełnić rurki kremem ricotta.

Podawać:

Dopóki rurki nie zmiękną.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie