Desery: Bułeczki drożdżowe z serem

Antoni Kwapisz
28.10.2015

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g smalcu
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • sól
  • 300 g białego sera
  • 1 jajo
  • 100 g cukru

Przyrządzenie:

Przygotować rozczyn drożdżowy i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn, jaja utarte z cukrem i szczyptę soli dodać do mąki i zarobić ciasto mlekiem.
Gdy składniki połączą się, dodawać ciepły tłuszcz
i wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się pulchne, gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.
Wyrobione ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować na placek o kształcie prostokąta, smarować nadzieniem
(utarty twaróg wymieszany z cukrem i jajem),
zawinąć brzegi i pokrajać placek nożem na prostokątne bułeczki.
Posmarować je po wierzchu jajem i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec na złoty kolor.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie