Desery: Brzoskwinie po włosku

Maciej Piwowski
28.10.2015

Składniki:

  • 4 duże brzoskwinie
  • 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka wiśniówki
  • 1 łyżeczka startej skórki cyttryny
  • ½ szklanki  białego wina
  • 1 szklanka bitej śmietany

Przyrządzenie:

Brzoskwinie przekroić, wyjąć pestki, ułożyć w ogniotrwałym naczyniu.
Orzechy wymieszać z cukrem, wiśniówką i startą skórką cytryny.
Tę mieszankę włożyć do brzoskwiń w miejsce po pestkach, polać winem.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.

Podawać:

Zimne, z dodatkiem bitej śmietany.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie