Desery: Bezy

Remigisz Szulc
28.10.2015

Składniki:

  • 8 białek
  • 400 g cukru kryształu
  • 8 żółtek
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 paczka cukru waniliowego

Przyrządzenie:

Ubić białka na sztywną pianę (nie używać do tego aluminiowych naczyń),
wsypać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka.
Zrobić z papieru pergaminowego kornet, włożyć do niego ubitą masę.
Uciętym rogiem kornetu wyciskać okrągłe ciasteczka w kształcie kapelusza grzyba
na tortownicę lub blachę wyłożoną pergaminem i wysypanym cukrem pudrem.
Suszyć w niezbyt gorącym piecu 2 do 3 godzin.
Po wysuszeniu zdjąć z pergaminu i łączyć po 2 sztuki, przekładając kremem.
Żółtka z cukrem włożyć do rondelka, wstawić w drugi rondelek z gotującą wodą
i mieszać, aż się masa zaparzy.
Wyjąć rondelek na podstawkę i mieszać do ostudzenia.
Masło utrzeć do białości, wmieszać cukier waniliowy i połączyć z masą wciąż wymieszanie.
Przekładać kremem ciastka.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie