Składniki:
Przyrządzenie:
Ubić białka na sztywną pianę (nie używać do tego aluminiowych naczyń),
wsypać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka.
Zrobić z papieru pergaminowego kornet, włożyć do niego ubitą masę.
Uciętym rogiem kornetu wyciskać okrągłe ciasteczka w kształcie kapelusza grzyba
na tortownicę lub blachę wyłożoną pergaminem i wysypanym cukrem pudrem.
Suszyć w niezbyt gorącym piecu 2 do 3 godzin.
Po wysuszeniu zdjąć z pergaminu i łączyć po 2 sztuki, przekładając kremem.
Żółtka z cukrem włożyć do rondelka, wstawić w drugi rondelek z gotującą wodą
i mieszać, aż się masa zaparzy.
Wyjąć rondelek na podstawkę i mieszać do ostudzenia.
Masło utrzeć do białości, wmieszać cukier waniliowy i połączyć z masą wciąż wymieszanie.
Przekładać kremem ciastka.