Desery: Beza z gruszkami

Marek Szydełko
28.10.2015

Składniki:

  • 4 białka z jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 puszka gruszek
  • ½ puszki masy krówkowej (toffi)
  • gorzka czekolada
  • szczypta soli

Przyrządzenie:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę.
Dodać cukier i ubijać, aż w masie białkowej nie będą wyczuwalne kryształki cukru.
Na blasze ułożyć papier do pieczenia.
Białko przełożyć na blachę i rozsmarować na całość blachy.
Piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C.
Wyjąć bezę z piekarnika, przełożyć na duży talerz, odstawić do ostygnięcia.
Gruszki pokroić w plastry, ułożyć na bezie, plastry posmarować toffi.

Podawać:

Udekorowane utartą gorzką czekoladą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie