Desery: Baklava

Marek Szydełko
28.10.2015

Składniki:

  • Opakowanie ciasta "francuskiego"
  • 250 g masła
  • 500 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • syrop:
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 5 łyżek miodu
  • sok i skórka z cytryny
  • 50 g rodzynek

Przyrządzenie:

Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować na grubość papieru, podzielić na 8 placków.
Masło roztopić. Posiekane orzechy wymieszać z cukrem, bułką tartą i cynamonem.
Blachę posmarować odrobiną masła, ułożyć 3 placki jeden na drugim, każdy skropić stopionym masłem.
Na nich położyć warstwę nadzienia, przykryć 2 plackami, skropić masłem.
Położyć kolejną warstwę nadzienia, przykryć 3 plackami, skropić masłem.
Piec przez okolo 40 minut w temperaturze 200°C.
Miód, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny i rodzynki zagotować ze szklanką wody.
Bardzo gorącym, przecedzonym syropem polać Baklave.
Piec jeszcze przez 10 minut w temperaturze 160°C.

Podawać:

Na gorąco lub zimno.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie