Czym zastąpić cukier? 5 naturalnych produktów

Powszechnie wiadomo, że biały cukier nie ma korzystnego wpływu na ludzkie zdrowie. Jego nadmierne spożycie (a tak robi większość populacji rozwiniętych krajów) prowadzi do chorób układu krążenia, cukrzycy, otyłości i próchnicy. Dlatego decyzja o wyeliminowaniu cukru z diety jest jedną z najlepszych, jaką może podjąć osoba dbająca o swój organizm. Pytanie tylko: czym zastąpić cukier? Wiadomo przecież, że życie bez słodyczy jest smutne. Na szczęście w naturze znajdziemy sporo znacznie zdrowszych zamienników cukru. Poznaj 5 z nich.

  1. Miód – naturalny miód może być stosowany jako zamiennik cukru w praktycznie dowolnej sytuacji. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty czy wypieków. Trzeba jednak pamiętać, że miód jest produktem bardzo kalorycznym i o wysokim indeksie glikemicznym – nic dziwnego, w końcu składa się praktycznie tylko z fruktozy i glukozy. Na szczęście poza tym miód jest bogatym źródłem składników mineralnych, kwasów organicznych i witamin z grupy B – to one decydują o jego doskonałych właściwościach w walce z przeziębienie, grypą czy chorobami serca.
  2. Melasa – melasa to produkt uboczny produkcji cukru. Jest to charakterystyczny, brązowy syrop zawierający do 50% sacharozy. Melasa świetnie sprawdza się w słodzeniu herbaty, kawy, pieczeniu ciast oraz marynowaniu mięs. Warto wiedzieć, że w jej składzie znajduje się wszystko to, czego jest pozbawiony czysty cukier, czyli przede wszystkim żelazo, wapń,potas, fosfor i witaminy z grupy B. Melasa ma więc dobry wpływ na układ odpornościowy, nerwowy, pomaga również uregulować poziom cholesterolu we krwi.
  3. Syrop klonowy – kanadyjski przysmak, który bez problemu można już kupić w Polsce. Syrop klonowy, choć ma podobny do cukru indeks glikemiczny, jest od niego znacznie zdrowszy, ponieważ zawiera mnóstwo składników mineralnych i witaminy z grupy B. Ponadto jest mniej kaloryczny. Można go używać jako polewy od naleśników czy ciast, a także do marynowania mięs.
  4. Syrop daktylowy – można go kupić w formie gotowej (uwaga na wysoką cenę) lub zrobić samodzielnie z suszonych owoców daktyli, które naturalnie są bardzo słodkie. Suszone owoce można także po prostu dodać do ciasta i w ten sposób zrezygnować z cukru. Syrop natomiast nadaje się do słodzenia kawy, polewania naleśników czy gofrów, a także do przygotowywania marynaty. Należy go spożywać w umiarkowanych ilościach, ponieważ jest bardzo kaloryczny.
  5. Stewia – w liściach i łodygach tej południowoamerykańskiej rośliny znajdują się ogromne pokłady słodyczy – stewia jest 200 razy słodsza niż cukier! Aby to dobrze zobrazować wystarczy wspomnieć, że jedna łyżeczka suszonych liści rośliny zapewnia taki sam poziom słodkości jak szklanka cukru. Stewię można kupić w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością – jest dostępna w formie suszu, tabletek i płynu. Idealnie nadaje się do słodzenia herbaty i kawy, przygotowywania słodkich napojów, ale też do wypieków.

Jak widać zastąpienie białego cukru naturalnymi składnikami nie jest wcale problematyczne.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.