Powszechnie wiadomo, że biały cukier nie ma korzystnego wpływu na ludzkie zdrowie. Jego nadmierne spożycie (a tak robi większość populacji rozwiniętych krajów) prowadzi do chorób układu krążenia, cukrzycy, otyłości i próchnicy. Dlatego decyzja o wyeliminowaniu cukru z diety jest jedną z najlepszych, jaką może podjąć osoba dbająca o swój organizm. Pytanie tylko: czym zastąpić cukier? Wiadomo przecież, że życie bez słodyczy jest smutne. Na szczęście w naturze znajdziemy sporo znacznie zdrowszych zamienników cukru. Poznaj 5 z nich.
- Miód – naturalny miód może być stosowany jako zamiennik cukru w praktycznie dowolnej sytuacji. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty czy wypieków. Trzeba jednak pamiętać, że miód jest produktem bardzo kalorycznym i o wysokim indeksie glikemicznym – nic dziwnego, w końcu składa się praktycznie tylko z fruktozy i glukozy. Na szczęście poza tym miód jest bogatym źródłem składników mineralnych, kwasów organicznych i witamin z grupy B – to one decydują o jego doskonałych właściwościach w walce z przeziębienie, grypą czy chorobami serca.
- Melasa – melasa to produkt uboczny produkcji cukru. Jest to charakterystyczny, brązowy syrop zawierający do 50% sacharozy. Melasa świetnie sprawdza się w słodzeniu herbaty, kawy, pieczeniu ciast oraz marynowaniu mięs. Warto wiedzieć, że w jej składzie znajduje się wszystko to, czego jest pozbawiony czysty cukier, czyli przede wszystkim żelazo, wapń,potas, fosfor i witaminy z grupy B. Melasa ma więc dobry wpływ na układ odpornościowy, nerwowy, pomaga również uregulować poziom cholesterolu we krwi.
- Syrop klonowy – kanadyjski przysmak, który bez problemu można już kupić w Polsce. Syrop klonowy, choć ma podobny do cukru indeks glikemiczny, jest od niego znacznie zdrowszy, ponieważ zawiera mnóstwo składników mineralnych i witaminy z grupy B. Ponadto jest mniej kaloryczny. Można go używać jako polewy od naleśników czy ciast, a także do marynowania mięs.
- Syrop daktylowy – można go kupić w formie gotowej (uwaga na wysoką cenę) lub zrobić samodzielnie z suszonych owoców daktyli, które naturalnie są bardzo słodkie. Suszone owoce można także po prostu dodać do ciasta i w ten sposób zrezygnować z cukru. Syrop natomiast nadaje się do słodzenia kawy, polewania naleśników czy gofrów, a także do przygotowywania marynaty. Należy go spożywać w umiarkowanych ilościach, ponieważ jest bardzo kaloryczny.
- Stewia – w liściach i łodygach tej południowoamerykańskiej rośliny znajdują się ogromne pokłady słodyczy – stewia jest 200 razy słodsza niż cukier! Aby to dobrze zobrazować wystarczy wspomnieć, że jedna łyżeczka suszonych liści rośliny zapewnia taki sam poziom słodkości jak szklanka cukru. Stewię można kupić w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością – jest dostępna w formie suszu, tabletek i płynu. Idealnie nadaje się do słodzenia herbaty i kawy, przygotowywania słodkich napojów, ale też do wypieków.
Jak widać zastąpienie białego cukru naturalnymi składnikami nie jest wcale problematyczne.