Czym ostrzyć noże kuchenne?

Jerzy Biernacki
06.09.2023

Ostry nóż to podstawowe narzędzie pracy każdego kucharza, nawet domorosłego. Jeśli masz porządne noże w swojej kuchni, to warto o nie zadbać, czego fundamentem jest regularne ostrzenie. Dobrze naostrzony nóż powinien pozostać ostry nawet przez kilka miesięcy (choć konieczne będzie używanie stalki do tzw. podostrzania). W naszym artykule wyjaśniamy, czym ostrzyć noże, skupiając się na kilku najpopularniejszych rozwiązaniach.

Kamień

Nie ma lepszej metody. Ostrzenie noży na specjalnych kamieniach gwarantuje świetny efekt końcowy i uzyskanie ostrości brzytwy. Jest to oczywiście czasochłonne i wymaga wprawy oraz cierpliwości, ale jeśli chcesz naprawdę zadbać o swoje noże, to nie ma alternatywy.

Ostrzałka kuchenna

To z kolei rozwiązanie dla osób, które nie chcą się bawić w tradycyjne ostrzenie, mają tanie, szybko tępiące się noże i ostrzą je tylko wtedy, gdy już naprawdę nie da się nimi nic przekroić. Tanie ostrzałki kuchenne spełniają swoją funkcję, natomiast trzeba pamiętać, że bardzo niszczą ostrze i przyspieszają jego ścieranie. Po kilku latach takiego ostrzenia tańsze noże wykonane z miękkiej stali będą się nadawać tylko do wyrzucenia.

Skóra

Skóra nie tyle służy do naostrzenia tępego noża, co do przedłużenia ostrości oraz wyrównywania powierzchni ostrza. Gruby płat skóry zwierzęcej świetnie sprawdza się do bieżącego dbania o swoje noże – wystarczy przejechać ostrzem kilkanaście razy po powierzchni skóry i powtarzać to raz na tydzień, aby nóż zachował ostrość na bardzo długo.

Jeśli natomiast nie masz ani czasu, ani sprzętu do ostrzenia noży, a chcesz o nie prawidłowo zadbać, to najlepszą opcją będzie oddanie ich do zakładu specjalizującego się w ostrzeniu. Koszt takiej usługi nie przekroczy 100 złotych za komplet 3-4 noży.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie