Co na podłogę w kuchni? Kilka propozycji

Aneta Kwapisz
27.09.2019

Podłoga w kuchni powinna być nie tylko estetyczna i pasować do wystroju pomieszczenia, ale także bardzo odporna na zużycie. W końcu to właśnie podłoga kuchenna jest wyjątkowo intensywnie eksploatowana, narażona na zachlapanie, zalanie czy kontakt z silnymi detergentami. Nic zatem dziwnego, że wybór konkretnej okładziny podłogowej do kuchni bywa dość problematyczny i czasochłonny. W naszym poradniku przybliżamy najpopularniejsze propozycje, wymieniając ich zalety oraz wady.

Płytki z linoleum

Bardzo popularne w czasach głębokiego PRL-u, ale do dziś stosowane w wielu polskich mieszkaniach. Linoleum to materiał, który nie grzeszy estetyką, za to nie można mu odmówić całkiem niezłej odporności na zużycie (poza zarysowaniami – to zmora linoleum) oraz przede wszystkim na wilgoć, co ma znacznie w kuchni. Ponadto linoleum jest śmiesznie tanie.

Zalety:

  • Niska cena
  • Łatwe do ułożenia
  • Odporność na wilgoć
  • Łatwe w utrzymaniu w czystości

Wady:

  • Nieciekawy wygląd
  • Podatność na zarysowania

Wykładzina z linoleum

Kolejny bardzo tani sposób na to, aby szybko wykończyć podłogę w kuchni. Wykładziny z linoleum są dostępne w najróżniejszych wzorach i kolorach. Bardzo łatwo się je układa, nie trzeba tutaj korzystać z pomocy fachowców. Niespecjalny wygląd uzasadnia niska cena produktu.

Zalety:

  • Duża dostępność
  • Można ułożyć samodzielnie
  • Wysoka odporność na wilgoć
  • Całkiem niezła trwałość
  • Niska cena

Wady:

  • „Tani” wygląd

Panele podłogowe

Coraz częściej stosowane w kuchniach, ponieważ wyglądają dużo lepiej niż linoleum czy wykładzina z gumy, a przy tym nie są znacznie droższe. Decydując się na panele podłogowe należy zwrócić uwagę na to, czy są one odporne na działanie wilgoci – pod tym względem najlepiej wypadają panele winylowe.

Zalety:

  • Niska cena
  • Niezły, a nawet bardzo dobry wygląd
  • Ocieplają pomieszczenie
  • Można je stosować na ogrzewanie podłogowe

Wady:

  • Panele podłogowe nie są w pełni odporne na działanie wilgoci – poza winylowymi
  • Z reguły wymagają skorzystania z usługi montażu
  • Dyskusyjna odporność na zużycie  - znów poza panelami winylowymi

Płytki

Zdecydowanie najpopularniejsze rozwiązanie. Płytki, czy to gresowe, czy terakotowe, bardzo dobrze sprawdzają się w kuchni z uwagi na wysoką odporność na ścieranie oraz na wilgoć. Do tego są dostępne w najróżniejszych wzorach, mogą być stosowane na ogrzewanie podłogowe i gwarantują wysoką estetykę pomieszczenia.

Zalety:

  • Trwałość
  • Odporność na działanie wilgoci
  • Duży wybór wzorów i kolorów
  • Łatwe w utrzymaniu w czystości

Wady:

  • Wysoka cena
  • Konieczność skorzystania z usługi fachowca
  • W przypadku chęci zmiany wystroju kuchni, problematyczny demontaż płytek

Znając wady i zalety tych najpopularniejszych rozwiązań będzie Ci dużo łatwiej podjąć dobrą decyzję co do wyboru konkretnej okładziny podłogowej do Twojej kuchni.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.