Podłoga w kuchni powinna być nie tylko estetyczna i pasować do wystroju pomieszczenia, ale także bardzo odporna na zużycie. W końcu to właśnie podłoga kuchenna jest wyjątkowo intensywnie eksploatowana, narażona na zachlapanie, zalanie czy kontakt z silnymi detergentami. Nic zatem dziwnego, że wybór konkretnej okładziny podłogowej do kuchni bywa dość problematyczny i czasochłonny. W naszym poradniku przybliżamy najpopularniejsze propozycje, wymieniając ich zalety oraz wady.
Bardzo popularne w czasach głębokiego PRL-u, ale do dziś stosowane w wielu polskich mieszkaniach. Linoleum to materiał, który nie grzeszy estetyką, za to nie można mu odmówić całkiem niezłej odporności na zużycie (poza zarysowaniami – to zmora linoleum) oraz przede wszystkim na wilgoć, co ma znacznie w kuchni. Ponadto linoleum jest śmiesznie tanie.
Zalety:
Wady:
Kolejny bardzo tani sposób na to, aby szybko wykończyć podłogę w kuchni. Wykładziny z linoleum są dostępne w najróżniejszych wzorach i kolorach. Bardzo łatwo się je układa, nie trzeba tutaj korzystać z pomocy fachowców. Niespecjalny wygląd uzasadnia niska cena produktu.
Zalety:
Wady:
Coraz częściej stosowane w kuchniach, ponieważ wyglądają dużo lepiej niż linoleum czy wykładzina z gumy, a przy tym nie są znacznie droższe. Decydując się na panele podłogowe należy zwrócić uwagę na to, czy są one odporne na działanie wilgoci – pod tym względem najlepiej wypadają panele winylowe.
Zalety:
Wady:
Zdecydowanie najpopularniejsze rozwiązanie. Płytki, czy to gresowe, czy terakotowe, bardzo dobrze sprawdzają się w kuchni z uwagi na wysoką odporność na ścieranie oraz na wilgoć. Do tego są dostępne w najróżniejszych wzorach, mogą być stosowane na ogrzewanie podłogowe i gwarantują wysoką estetykę pomieszczenia.
Zalety:
Wady:
Znając wady i zalety tych najpopularniejszych rozwiązań będzie Ci dużo łatwiej podjąć dobrą decyzję co do wyboru konkretnej okładziny podłogowej do Twojej kuchni.