Ciasta: Torcik jabłkowy

Mateusz Nowak
28.10.2015

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1-2 kg jabłek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • pół kostki margaryny

Przyrządzenie:

Sypkie produkty wymieszać razem, podzielić na 3 części.
Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Na dno tortownicy wysypać pierwszą część sypkich produktów, potem połowę jabłek.
W ten sposób ułożyć resztę produktów.
Wierzch posypać startą na tarce lub pokrojoną w cienkie plasterki margaryną.
Piec około 1 godziny do czasu zrumienienia się wierzchniej warstwy.
Można polukrować.
Lukier: utrzeć szklankę cukru pudru, 2 łyżki masła i soku z cytryny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie