Ciasta: Szarlotka niedzielna

Remigisz Szulc
28.10.2015

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • śmietana
  • cukier puder do posypywania
  • ewentualnie owoce (np. brzoskwinie) do przybrania i czekolada do polania
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • 20 g cukru
  • rodzynki
  • skórka cytrynowa lub pomarańczowa
  • 50 g tartej bułki

Przyrządzenie:

Zarobić śmietaną ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm i podzielić na 2 części.
Blachę z wysokimi bokami lub tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem.
Jabłka obrać, poszatkować, wymieszać z cukrem, przesianą tartą bułką oraz dodatkami,
nałożyć w formę lekko upychając i nakryć pozostałym ciastem.
Piec około 45 minut.

Podawać:

Na gorąco. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie