Składniki:
Przyrządzenie:
Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić w wodzie;
gdy mak rozciera się w palcach, odcedzić go i pozostawić na noc na sicie do osączenia.
Nazajutrz mak przemleć 3 razy w maszynce z gęstym sitkiem.
Dodać wszystkie składniki do smaku, wymieszać je.
Przygotować ciasto jak na bułeczki, pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części;
ciasto wywałkować nadając mu kształt prostokąta.
Na ciasto wyłożyć połowę maku, nadzienie rozsmarować równo,
zwinąć struclę ciasno w wałek, zakończenie ciasta z obu boków zawinąć do środka.
Struclę wyłożyć do wysmarowanej formy
(najlepiej wąskiej i długiej jak na keks lub piernik),
postawić do wyrośnięcia; uformować drugą struclę z drugiej połowy ciasta i maku.
Gdy ciasta w formach przybędzie jeszcze raz tyle,
wstawić do dobrze ogrzanego pieca, piec przez 45 minut.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawić do przestygnięcia w formie,
ostrożnie wyjąć i ostudzić oparte pół leżąco o brzeg stolnicy dla szybszego ostudzenia,
aby nie podeszło parą. Po wierzchu można polukrować lub posypać cukrem.
Podawać:
Następnego dnia.