Składniki:
Przyrządzenie:
Posmarować masłem dna sześciu tortownic tej samej wielkości.
Sporządzić ciasto:
żółtka utrzeć z cukrem. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do sześciu tortownic, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (ok. 20 min.),
wyłożyć z tortownic, przestudzić.
Sporządzić nadzienie:
Czekoladę rozgrzać na spodeczku nad parą
(na odwróconej przykrywce imbryka z wrzącą wodą).
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu rozgrzaną czekoladę, masę ostudzić.
Masło utrzeć na pianę, połączyć z masą czekoladową.
Placki przełożyć masą czekoladową, posmarować nią boki i powierzchnię
lub ostatni placek oblać lukrem czekoladowym pomadkowym.