Ciasta: Placek półkruchy z jabłkami

Marek Szydełko
28.10.2015

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 180 g tłuszczu
  • 90 g cukru
  • 4 żółtka lub 2 jaja
  • kilka łyżek śmietany
  • sól
  • ¾ pojedynczego proszku spulchniającego
  • ¾ kg jabłek kompotowych
  • 60 g cukru
  • goździki
  • cynamon
  • 10 g bułki tartej
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • ½ jaja do smarowania
  • 30 g cukru kryształu
  • 20 g cukru pudru do posypania

Przyrządzenie:

Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem, ukształtować wianuszek,
wbić żółtka, dodać sól, śmietanę, zagnieść ciasto, a gdy wszystkie składniki połączą się,
ciasto wynieść w chłodne miejsce.
Blachę posmarować tłuszczem.
Jabłka opłukać, obrać, zetrzeć na tarce do warzyw lub szatkownicy, dodać cukier, przyprawy i bułkę tartą, wymieszać.
Do ciasta dodać spulchniający proszek, wyrobić, podzielić ciasto na dwie części;
jedną część wywałkować na grubość palca i wyłożyć nią spód i kawałek ściany blachy,
na cieście ułożyć przygotowane jabłka.
Wywałkować drugą połowę ciasta nadając mu kształt blachy,
wyłożyć na jabłka, przycisnąć, zlepić brzegi obu placków;
powierzchnię wyrównać, posmarować jajem, posypać cukrem kryształem,
pokłuć w wielu miejscach, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku przez 45 minut.
Ciasto po upieczeniu posypać cukrem w mączce, a gdy przestygnie krajać, na kawałki kwadratowe (około 20 sztuk).

Podawać:

Tego samego dnia, gdyż ciasto nasiąkając sokiem jabłek wilgotnieje i staje się niesmaczne.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie