Składniki:
Przyrządzenie:
Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem, ukształtować wianuszek,
wbić żółtka, dodać sól, śmietanę, zagnieść ciasto, a gdy wszystkie składniki połączą się,
ciasto wynieść w chłodne miejsce.
Blachę posmarować tłuszczem.
Jabłka opłukać, obrać, zetrzeć na tarce do warzyw lub szatkownicy, dodać cukier, przyprawy i bułkę tartą, wymieszać.
Do ciasta dodać spulchniający proszek, wyrobić, podzielić ciasto na dwie części;
jedną część wywałkować na grubość palca i wyłożyć nią spód i kawałek ściany blachy,
na cieście ułożyć przygotowane jabłka.
Wywałkować drugą połowę ciasta nadając mu kształt blachy,
wyłożyć na jabłka, przycisnąć, zlepić brzegi obu placków;
powierzchnię wyrównać, posmarować jajem, posypać cukrem kryształem,
pokłuć w wielu miejscach, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku przez 45 minut.
Ciasto po upieczeniu posypać cukrem w mączce, a gdy przestygnie krajać, na kawałki kwadratowe (około 20 sztuk).
Podawać:
Tego samego dnia, gdyż ciasto nasiąkając sokiem jabłek wilgotnieje i staje się niesmaczne.