Składniki:
Przyrządzenie:
Do połowy cukru dodać 1/4 litra wody, zagotować.
Z drugiej połowy cukru sporządzić dość ciemny karmel;
mieszając rozpuścić go ostrożnie, powoli wlewając syrop z cukru.
Rozpuszczony karmel przestudzić. Stopić masło.
Do mąki wlać rozpuszczony karmel, dodać jaja i zarobić ciasto wlewając śmietanę i stopione masło,
dodać wszystkie przyprawy (skórka cytrynowa, cynamon, goździki i gałka lub kwiat muszkatołowy).
Ciasto wyrabiać najmniej 1/2 godziny.
Przy końcu ciasto polać sodą rozpuszczoną w kilku łyżkach przegotowanej, zimnej wody
i ciasto dokładnie wyrobić z sodą.
Wysmarować blaszki masłem, posypać mąką.
Do blaszek wyłożyć ciasto (do połowy wysokości formy), wstawić do piekarnika
(mniej nagrzanego niż na drożdżowe ciasto - 150-160°C) i piec godzinę.
Przykryć w porę papierem, bo ciasto na piernik szybko przypala się.
Przed wyjęciem ciasto głęboko nakłuć patyczkiem, sprawdzić, czy wychodzi suchy.
Piernik po wyjęciu pozostawić w formie, a gdy trochę przestygnie, ostrożnie wyłożyć.
Krajać na drugi lub trzeci dzień.
Piernik można po wierzchu polukrować (np. lukrem czekoladowym).