Ciasta: Pebernødder

Antoni Kwapisz
28.10.2015

Składniki (na 400 malutkich ciasteczek):

  • 250 g masła
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 500 g mąki

Przyrządzenie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Masło utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Uformować wałeczki o grubości małego palca, odkrawać malutkie kawałki ciasta,
układać je na blasze wyłożonej papierem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Podawać:

Ostudzone.

Przechowywać:

W metalowej puszce.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie