Ciasta: Mazurek z polewą kakaową

Mariusz Siwko
28.10.2015

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 50 g masła
  • 30 g margaryny
  • 30 g smalcu
  • 100 g cukru miałkiego
  • 3 żółtka
  • ½ jaja
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 200 g cukru
  • 20 g masła świeżego
  • 20 g kakao
  • wanilia

Przyrządzenie:

Mąkę posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem,
dodać żółtka i jaja, zagnieść, zarabiając dość gęste ciasto.
Ciasto podzielić na trzy części,
2/3 części wywałkować nadając ciastu kształt prostokąta.
Ułożyć na blasze, wyrównać dokładnie wszystkie boki.
Z pozostałej 1/3 części ciasta wyrobić wałki równej grubości,
przyciąć je ściśle według długości boków prostokąta z ciasta.
Brzegi ciasta posmarować białkiem,
nałożyć na to wałeczki z ciasta, lekko ucisnąć, aby się przylepiły.
Ciasto upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na kolor złoty.
Przygotować polewę:
zagotować mleko, dodać odrobinę sody, wsypać cukier,
mieszając zagotować na silnym ogniu i później smażyć powoli na brzegu kuchni,
mieszając, aby się nie przypaliło.
Gdy syrop bardzo zgęstnieje, tak że kropla puszczona na talerzyk zachowuje kształt kulisty,
dodać masło, chwilę podsmażyć, dodać kakao, wymieszać, zagotować.
Gdyby zanadto zgęstniało, dodać kilka kropel wrzącej wody, wymieszać.
Gotową polewę wylać natychmiast na upieczony placek,
rozsmarować szybko i równomiernie, ostudzić.
Przybrać osączonymi wiśniami, skórką pomarańczową, migdałami itp.
Polewę waniliową sporządzić tak, jak podano wyżej, bez dodatku kakao.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie