Ciasta: Mazurek z kruszonką

Maciej Piwowski
28.10.2015

Składniki:

  • 400 g mąki
  • mleko
  • 250 g tłuszczu (masła i margaryny ze smalcem)
  • 2/3 proszku spulchniającego
  • 300 g marmolady
  • 3 żółtka
  • 20 g cukru z wanilią do posypania
  • 120 g cukru pudru

Przyrządzenie:

Masło z mąką posiekać, dodać proszek i cukier, wymieszać, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Połowę ciasta rozwałkować na placek 1/2 palca grubości, wyłożyć na blachę, posmarować marmoladą.
Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych okach, przesuwając nad plackiem tak,
aby kruszonka spadając, równomiernie pokryła całą powierzchnię.
Ciasto upiec na kolor złoty, oprószyć lekko cukrem,
a gdy trochę przestygnie pokroić prostokątne kawałki (3 X 7 cm).

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie