Ciasta: Mandazi

Mateusz Nowak
28.10.2015

Składniki:

  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki mąki
  • sól
  • olej

Przyrządzenie:

Wymieszać drożdże z łyżką cukru i niedużą ilością ciepłej wody.
Odstawić na 15 minut.
Wymieszać mąkę z solą i resztą cukru,
dodać drożdże i tyle mleka kokosowego, aby powstało dość twarde ciasto.
Zagnieść, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Rozwałkować do grubości 1/2 cm, pokroić na trójkąty o boku 3-4 cm.
Ułożyć na pergaminie, aby jeszcze raz wyrosły na 15 minut.
Usmażyć na głębokim oleju.

Podawać:

Na ciepło.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie