Ciasta: Kruchy placek z kruszonką

Antoni Kwapisz
28.10.2015

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • 30 g kakao
  • sól
  • skórka cytrynowa
  • 20 g drożdży
  • 4 białka
  • 120 g cukru kryształu
  • wanilia
  • orzechy włoskie lub konfitura odsączona, rodzynki albo skórka pomarańczowa

Przyrządzenie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać zmielony cukier, sól, skórkę cytrynową,
drobniutko pokruszone drożdże i zarobić kruche ciasto z surowymi żółtkami.
Gdy wszystkie składniki połączą się, przerwać zarabianie ciasta, podzielić je na trzy równe części.
Do 1/3 części ciasta dosypać kakao i w miseczce wyrobić je na jednolitą masę.
Ciasto odstawić do chłodnego miejsca na godzinę.
Przez ten czas przygotować piankę.
Ubijać pianę, gdy na pół ubita, dosypywać do piany po łyżce cukru ubijając przez cały czas.
Przy końcu wymieszać pianę z wanilią.
1/2 część ciasta białego wywałkować i wyłożyć nim dno blachy.
Placek ten posypać kruszonką z ciasta kakaowego ścierając je przez tarkę do tarcia warzyw (o dużych okach)
i przesuwając tarkę nad plackiem podczas ścierania ciasta.
Warstwę tę można posypać krajanymi orzechami (100 g) lub odsączoną konfiturą z malin, truskawek itp.,
albo rodzynkami i skórką pomarańczową.
Następnie przykryć kruszonkę kakaową ubitą pianą,
którą z kolei posypać kruszonką z pozostałej części białego ciasta, ścierając je przez tarkę nad blachą.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec uważając, aby ciasta nie wysuszyć.
(Powierzchnia piany gdzieniegdzie widoczna wśród kruszonki ma być lekko zrumieniona).
Krajać następnego dnia po upieczeniu, na prostokątne kawałki (3x7 cm).

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie