Ciasta: Keks z bakaliami

Maciej Piwowski
28.10.2015

Składniki:

  • 5 jaj
  • 200 g bakalii (figi, śliwki suszone, rodzynki, orzechy, migdały lub skórka pomarańczowa)
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 2 laski sproszkowanej wanilii
  • 10 g masła
  • orzechy

Przyrządzenie:

Półokrągłą formę keksową wysmarować masłem, posypać mąką.
Opłukać, oczyścić i osuszyć bakalie, większe pokroić, wszystkie oprószyć mąką.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wanilię i skórkę cytrynową.
Z białka ubić pianę, wyłożyć ją na żółtka, dodać mąkę i bakalie, lekko wymieszać.
Wyłożyć ciasto do formy, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku przez 45 minut
gdy zbyt szybko się rumieni - nakryć papierem.
Po upieczeniu pozostawić chwilę w formie, wyjąć, oprzeć o brzeg stolnicy, ostudzić.

Podawać:

Następnego dnia, posypane pokruszonymi orzechami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie