Ciasta: Faworki

Antoni Kwapisz
28.10.2015

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 20 g tłuszczu
  • 5 żółtek
  • 50 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • sól
  • 300 g tłuszczu do smażenia

Przyrządzenie:

Tłuszcz posiekać z mąką.
Ukształtować na stolnicy wianuszek, dodać żółtka, sól i spirytus,
zarobić nożem tak gęste ciasto, by przy wałkowaniu jak najmniej podsypywać mąką.
Gdy część mąki złączy się z żółtkami, oczyścić nóż, i ciasto zagniatać dłonią tak długo,
aż utworzy ono jednolitą, gładką masę. Nastawić tłuszcz do smażenia.
Ciasto podzielić na kilka części, wywałkować niezbyt grubo, pokrajać na długie paski, szerokie na dwa palce.
Każdy kawałek ciasta poziomo przekrajać przez środek, przewinąć.
Zrobić próbę temperatury tłuszczu;
gdy kawałeczek włożonego ciasta natychmiast odskakuje od dna i wypływa na powierzchnię silnie się smażąc
wówczas tłuszcz jest nagrzany odpowiednio do smażenia.
Wtedy ciasto omieść z mąki szczoteczka, włożyć na gorący tłuszcz, gdy się zrumieni odwrócić szpikulcem.
Ciasto dosmażyć, wyjąć na bibułę dla osączenia z tłuszczu.
Osączony chrust ułożyć na talerzu, posypać cukrem z wanilią i przenieść układając chrust na półmisku.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie