Ciasta: Ciasto z Judyt

Mateusz Nowak
28.10.2015

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przyrządzenie:

Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać po jednym żółtku i cukier.
Lekko mieszając łyżką dodawać mąkę z proszkiem i kakao.
Przelać ciasto na blachę  i upiec.

Masa:

  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 litra mleka
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • wiórki kokosowe (duże)

Przyrządzenie:

Żółtka wymieszać z mąką i mlekiem.
Ugotować budyń na wolnym ogniu.
Masło utrzeć z pudrem, dodawać stopniowo zimny budyń i wiórki kokosowe.
Ułożyć masę na ostudzony biszkopt.

Piana:

  • 5 białek
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy

Przyrządzenie:

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuścić w 1/3 szklanki przegotowanej gorącej wody.
Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier, a następnie wlać ostudzoną żelatynę i wymieszać.
Szybko wyłożyć na masę.

Polewa:

  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko

Margarynę roztopić, wsypać kakao, cukier i utrzeć łyżką, aż trochę ostygnie.
Dodać roztrzepane jajko i ucierać.
Udekorować ciasto.
Schłodzić.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie