Ciasta: Ciasto cytrynowo-limonkowe

Piotr Kowalczyk
28.10.2015

Składniki:

  • 170 g miękkiego masła
  • 170 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 170 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • otarta skórka z 2 limonek
  • 1 łyżka likieru cytrynowego

Przyrządzenie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
Masło z cukrem utrzeć do białości, następnie, ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku.
Dodać otarte skórki i likier, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Masę wlać do natłuszczonej lub wyłożonej papierem keksówki i piec przez godzinę.
Po wystudzeniu polukrować.

Podawać:

Wystudzone.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie