Składniki:
Przygotowanie:
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę.
Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia (25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia.
Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier.
Przekroić placek na pół.
Przygotowanie ponczu:
Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki.
Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu.
Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.
Przygotowanie polewy:
Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając.
Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.
Przygotowanie kremu:
Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem.
Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem.
Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka.
Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową.
Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki.
Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.