Ciasta: Bananowiec

Antoni Kwapisz
28.10.2015

Składniki:

  • ½ szklanki cukru
  • 3 banany
  • półtorej szklanki mąki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kostki masła
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

dekoracje:

  • gotowa polewa z białej czekolady
  • kolorowe wiórki kokosowe

Przyrządzenie:

Masło, jaja i cukier utrzeć na jednolitą masę.
Dodać najpierw wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną,
a potem obrane i zmiksowane banany.
Wszystkie składniki starannie połączyć, na koniec wsypac bakalie.
Ciasto przelożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy i piec około 50 minut
w temperaturze 180°C.
Ostudzone ciasto oblać polewą i obsypać wiórkami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie