Składniki:
Przyrządzenie:
Połowę mąki zaparzyć połową wrzącego mleka.
Dodać trzecią część mleka schłodzonego, wyrobić i zostawić do ostygnięcia.
Drożdże rozpuścić w reszcie mleka i wlać do zaparzonego ciasta.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości w garnku zanurzonym w gorącej wodzie.
Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli.
Ciasto wyrabiać około 1 godziny.
Pod koniec wsypać posiekane migdały, utłuczoną wanilię, rodzynki, wlać kieliszek spirytusu,
w którym moczył się przez 2 dni szafran, i wmieszać pianę z 5 białek.
Ciasto wkładać do form wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec 1 godzinę w gorącym piekarniku.
Wyjmować po ostygnięciu i lukrować białą polewą.