Ciasta: Babka łaciata

Piotr Kowalczyk
28.10.2015

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 350 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jaja
  • 1 mała szklanka mleka lub śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania lub czekolada do polania

Przyrządzenie:

Masło utrzeć do białości;
dodać większą część cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,
mleko i pianę z białek.
Rozdzielić ciasto na połowę, przy czym jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru.
Nakładać ciasto do natłuszczonej formy:
najpierw warstwę jasną, a na wierzch warstwę z kakao.
Piec 60-90 minut.
Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (gdy przestygnie).

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie