Ciasta: Babka jogurtowa

Antoni Kwapisz
28.10.2015

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 szklanki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g jogurtu jabłkowego
  • 3 jajka

Przyrządzenie:

Piekarnik nastawić na 175°C. Formę natłuścić i wysypać mąką.
Mąkę wymieszać z solą i sodą w misce. Odstawić.
Utrzeć masło z cukrem na pulchną masę.
Dodawać po jednym jajku, po każdym dobrze zmiksować.
Wlać ekstrakt waniliowy.
Do masy przesiać mąkę w trzech partiach, naprzemian z jogurtem.
Zaczyąć i skończyć na mące.
Po każdym dodaniu zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy i piec przez 50-60 minut.
Sprawdzić patyczkiem, czy już jest gotowe.
Wyjąć z piekarnika i po 15 minutach wyjąć do ostudzenia na metalową kratkę. 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie