Ciasta: Babeczki korzenne

Mariusz Siwko
28.10.2015

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 3 lub 4 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • otarta skórka z cytyny
  • tłuszcz i bulka tarta do foremek

dekoracje:

  • gotowa polewka orzechowa
  • płatki migdałowe

Przyrządzenie:

Masło utrzeć z cukrem i ciągle ucierając stopniowo wbijac po jednym jaju.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdałami, przyprawami korzennymi, aromatem i skórką z cytryny,
a potem niewielkimi porcjami - wciąż ucierając - dodawać do masy jajecznej.
Foremki wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą,
napełnić do połowy ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C.
Piec około 30 min.
Upieczone babeczki wyjąć z foremek, ostudzić,
posmarować polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu i posypać płatkami migdałowymi.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie