Składniki:
Biszkopt:
Krem:
Do dekoracji:
Przyrządzenie:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać.
Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170°C.
Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.
1,5 szklanki mleka zagotować.
W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka.
Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia.
Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu.
Krem podzielić na 2 części.
Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie.
Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę z bakaliami, a potem jasną masę z ananasem.
Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o małych oczkach mleczną czekoladę.
Podawać:
Schłodzone w lodówce.