Ciasta: Ambasador

Mariusz Siwko
28.10.2015

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,6 szklanki cukru
  • 0,6 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Krem:

  • 1 litra mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 250 g margaryny
  • 2 kieliszki spirytusu
  • puszka ananasa
  • 1 łyżka kakao
  • bakalie

Do dekoracji:

  • 100 g mlecznej czekolady

Przyrządzenie:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać.
Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170°C.
Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.
1,5 szklanki mleka zagotować.
W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka.
Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia.
Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu.
Krem podzielić na 2 części.
Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie.
Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę z bakaliami, a potem jasną masę z ananasem.
Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o małych oczkach mleczną czekoladę.

Podawać:

Schłodzone w lodówce.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie