Caffè macchiato i latte macchiato – czym się różnią?

Macchiato to jeden z najpopularniejszych napojów powstających z kawy. Choć jest on znany i popularny, często w trakcie parzenia takiej kawy popełniamy drobne błędy. Wynika to z faktu, iż większość z nas caffè macchiato i latte macchiato uznaje za ten sam napój – a w rzeczywistości znacznie się one różnią. Na czym polegają te różnice?

Kawa z mlekiem czy mleko z kawą?

Macchiato to napój, który pojawia się w dwóch wariantach: caffè macchiato i latte macchiato. Nazwy sugerują, że te napoje tylko w niewielkim stopniu różnią się między sobą. W rzeczywistości różnice są ogromne. Decydujące znaczenie mają proporcje, które należy zachować pomiędzy poszczególnymi składnikami. Caffè macchiato to mała, mocna kawa, do której dodaje się odrobinę spienionego mleka. Kawę taką zaparzyć można zarówno w kawiarce, jak i w tradycyjnym ekspresie ciśnieniowym. Latte macchiato jest z kolei napojem, w którym najważniejszym składnikiem jest spienione mleko. Ponieważ na jedną szklankę mleka przypada jedno małe espresso, latte jest uznawana za napój mleczny. Tu kawa jest już tylko dodatkiem. Różnica nie polega jednak tylko na proporcjach między kawą a mlekiem w poszczególnych napojach. Czym jeszcze różni się caffè macchiato od latte?

Jak podawać te napoje?

Macchiato i latte różnią się również sposobem podawania. Wiele ciekawych pomysłów na przystrojenie ich w unikalny sposób można znaleźć na takich stronach, jak www.przepisynakawe.pl. Warto jednak pamiętać, że pewne zasady są w przypadku macchiato niezmienne. Podaje się je w małej filiżance. Spienione mleko może posłużyć nie tylko jako dodatek smakowy, ale i jako dekoracja – sposobem na upiększenie takiego napoju jest stworzenie ciekawego wzoru na jego powierzchni. Odrobina talentu i wyobraźni może sprawić, że kawa podana w tradycyjnej filiżance zadziwi ciekawymi ozdobami.

Bardziej efektowna wydaje się jednak latte macchiato. Podawany w wysokiej szklance napój intryguje swą warstwowością. Warstwa mleka na dole, warstwa mleka na górze, a pomiędzy nimi warstwa pobudzającej kawy – oto układ, który w oczach baristów cieszy się wielkim uznaniem. By uzyskać taki efekt, należy spełnić kilka warunków. Podstawa to dobrze spienione mleko oraz delikatność zachowana przy tworzeniu kolejnych warstw wlewanych powoli do wysokiej szklanki.

Różnice pomiędzy caffè a latte macchiato są ogromne, choć ich nazwy są do siebie tak podobne. Warto zapamiętać, że caffè macchiato to pobudzająca kawa ekspresowa z mlekiem, z kolei latte to mleczny napój, w którym kawa jest już tylko dodatkiem smakowym. Pamiętając o tej różnicy, unikniemy pomyłek związanych z ich parzeniem i ugościmy znajomych we własnym w domu w sposób, którego nie powstydziłby się żaden barista.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.