..czerwona, czarna, owocowa, smakowa .... - trudno pisząc o dietach nie wspomniec o tym cesarskim napoju z Chin. Nie będzie to jednak artykuł poświęcony słynnej angielskiej herbacie z mlekiem pitej według odchodzącego już zwyczaju o piątej po południu, ale o pożytkach płynących ogólnie z picia różnych herbat.
Niemal każda sytuacja zachęca do sięgnięcia po filiżankę tego napoju. Z ogromnej oferty handlowej trudno czasami wybrac tę właściwą dla nas.
Najmniej znana, ale mająca coraz więcej zwolenników jest biała herbata. Uzyskiwana jest z nierozwiniętych, delikatnych listków zbieranych wczesną wiosną.
Zebrane listki są suszone i poddane bardzo delikatnej fermentacji.
Wymaga ona sporo pracy, ponieważ krzewy należy chronic przed słońcem, aby młode liście zbyt szybko nie nabrały zielonej barwy, a podczas obróbki nie wolno delkatnych listków uszkodzic.
Należy ona do grupy najdroższych herbat, ale zaskakuje swoimi właściwościami. Biała herbata ma delikatny, nieco srebrny odcień.
Jest ona określana mianem eliksiru młodości -zawiera naturalne polifenole powstrzymujące tworzenie się tzw. wolnych rodników, czyli zdecydowanie wpływa na opóźnienie procesu starzenia się skóry - coraz więcej kosmetyków ma z niej wyciągw swoim składzie.
Bardzo ważną właściwością tej herbaty jest jej przeciwdziałanie zmianom nowotworowym - zalecana jest szczególnie osobom, w których rodzinach są tendencje do pojawiania się tego typu chorób.
Jeśli dodamy do tego informacje, że obniża ona poziom cholesterolu, zawiera spore ilości witaminy C, a odpowiednio zaparzona dodaje energii równie dobrze jak filiżanka kawy, potrafi zlikwidowac napięcia i stresy to mamy doczynienie z napojem idealnym.
Parzenie białej herbaty wymaga od nas nieco umiejętności. Otóż, woda powinna miec temperaturę ok. 85 stopni C. Jeśli chcemy, aby napar miał własciwopści pobudzające naszą energię prarzymy ją 3-4 minuty, parzenie do 8 minut wydobywa jej właściwości uspokajające. Listki możemy parzyc trzykrotnie.
Uzysklany napar ma bardzo delkatny, lekko słodkawy smak i aromat oraz delikatny kolor o słomkowym odcieniu.
Zielona herbata jest Polakom bardziej znana, a szczególnie jej właściwości pomagające w odchudzaniu .Zebrane zielone listki herbaciane nie są poddawane fermentacji, a wysuszone w odpowiednich warumnkach zachowuje swój naturalny bogaty skład minerałów i witamin.
Co zatem znajdziemy w naparze z tej herbaty?
Otóż, zawarte są w nim witaminy B1, B2, B5,C,E., K, PP, a także: wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod.
Tutaj należy zwrócic uwagę osobom mającym tendencję do anemii - picie zielonej herbaty utrudnia wchłanianie żelaza do organizmu, toteż muszą one ograniczyc picie tej herbaty.
Chroni ona z nieco mniejszą siłą niż jej biała wersja przed nowotworami. Pobudza przemianę materii - wzmaga wydzielanie żółci, neutralizuje nadkwaśnośc, obniża poziom cholesterolu. Uwaga, ta herbata ma silne właściwości antybakteryjne - warto ją pic podczas grypy, biegunki, dobrze wpływa na zęby i kości. Ma właściwości chroniące organizm przed odkładaniem się kamieni w nerkach, wątrobie, czy też woreczku żółciowym. Oczywiście ma również właściwości opóźniające starzenie się skóry - jest składnikiem wielu kosmetyków.
Parzenie zielonej herbaty to również sztuka. Woda powinna byc przefiltrowana (miec naturalne pH), jej temperatura to 60-85 stopni - zalanie wrzątkiem niszczy wiele właściowści herbaty i powoduje, że staje się niesmaczna. Podobnie jak przy parzeniu innych odnmian napar uzyskany do 3 minut parzenia ma właściwości pobudzające, zaś do 8 minut uspokajające. Listki zielonej herbaty możemy zaprzac trzykrotnie - niektóre szkoły parzenia herbaty podpowiadają,że napar z pierwszego parzenia należy wylac, a delktowac się aromatem i smakiem z drugiego i trzeciego.
Wiele zamieszania i dyskusji wywołała czerwona herbata - Pu - Erh, nazywana często “spalaczem, a nawet mordercą tłuszczu” .
Jest to herbata, której uzyskiwanie okryte jest tajemnicą, mimo że w Chinach znana jest już ponad 1700 lat. Wiadomo, że poddawana jest lekkiej fermentacji, a także “leżakowaniu” - najszlachetniejsze odmiany trzymane są w grotach w specjalnych warunkach nawet około 60 lat. Pochodzi w zasadzie tylko z chińskiej prowincji Junan
Jest to również herbata bogata w związki mineralne, takie jak mangan, wapń, fluor. Zawiera ona olejki eteryczne i białka.
Herbata ta pomaga w zwalczaniu tłuszczu, zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie,ma właściwości moczopędne, wzmacnia kości, podnosi nastrój, a także ma dobry wpływ na pamięc. Ciekawą jej właściwością jest przyspieszanie spalania alkoholu oraz oczyszczania organizmu ze skutków jego picia.
Czerwoną herbatę parzymy zalewając listki wodą o temperaturze do 95 stopni. Możemy także zalewac ją trzykrotnie. Ma ona nieco cierpki, “ziemisty” smak.
Czarna herbata jest nadal najpopularniejsza i przez to chyba mniej doceniana. Proces jej otrzymywania to cztery elementy: więdnięcie, skręcanie, fermentacja i suszenia. Ostanie badania potwierdzają, że ma ona silne właściwości antystresowe, a także chroni przed zawałami, ponieważ wyraźnie obniża krzepliwośc krwi.
Znane są wszystkim właściwości lecznicze tej herbaty w kłopotach z żołądkiem, ale tu należy uważac -osoby z nadkwasotą powinny raczej pic herbaty zielone.
Podobnie jak inne gatunki herbat, również i ta parzona do 3 minut pobudzi nasz organizm, zaś dłuższe parzenie sprawi, że wprowadzi nas w spokojny nastroj. Tej herbaty także nie zalewamy wrzątkiem.
Jesienią lub na przedwiośniu warto wypic co pewien czas filiżankę aromatycznej herbaty. Latem świetnie gasi pragnienie. Jeśli chcemy wykorzystac właściwości lecznicze herbat musimy wypic jej aż 3-4 filiżanki w ciągu doby. Wszelkie dodatki typu cukier, sok, cytryna zmniejszają lub niszczą właściwości lecznicze naparu.
A jeśli chodzi o słynną angielską herbatę z mlekiem polecamy ją tylko dla “smakoszy” - ostanie badania wykazały,że mleko neutralizuje zdrowotne właściwości herbat, natomiast herbata połączona z cytryną to niezbyt zdrowa mieszanka.
Jeszcze bardzo ważna informacja dla miłośników herbaty - mimo cudownych właściwości ma herbata jeden mankament: wypłukuje z organizmu magnez, który należy uzupełnic, ponieważ jego niedobór prowadzi do dokuczliwych problemów zdrowotnych.
Joanna Węcławska
http://diety.pozmu.net