Składniki:
Przyrządzenie:
Natrzec nóżkę octem winnym, następnie oliwą.
Połowę ziół posiekać drobno, wymieszać z pieprzem i solą, a następnie wetrzeć w udziec.
Udko zawinąć w folię aluminiową i wstawić na 12 godzin do lodówki.
Następnego dnia wyjąć nóżkę z lodówki, nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
Warzywa pokroić w dowolny sposób lecz nie drobno,
czosnek w skorupkach rozdzielić na ząbki.
Cebulę, seler, marchew, czosneku oraz pozostałą połowę ziół polać oliwa i wymieszać.
Mieszaninę warzyw ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Na warzywa położyć udziec, który z wierzchu skropić oliwą.
Naczynie wraz z udźcem bez przykrycia wstawić do piekarnika.
Piec przez 90 minut, lecz w 45-tej minucie obrócić udziec spodem do góry.
Jednocześnie sprawdzić czy warzywa zbytnio nie wyschły - w razie potrzeby dolać szklankę wody.
Po upieczeniu okrywć folią aluminiową i przykryć ręcznikiem.
Podawać:
W plastrach, słusznym ruchem noża uczynionych, z sosem chrzanowym osobno.