Baranina: Szisz kebab

Marek Szydełko
28.10.2015

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 60 ml soku cytrynowego
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 250 g jagnięciny
  • 1 duża zielona papryka
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • sól

Przyrządzenie:

Zgnieść czosnek i utrzeć z solą na pastę, dodać oliwę i sok z cytryny, tak uzyskaną marynatę wymieszać.
Mięso pokroić w kostkę o boku około 2 cm, włożyć do marynaty, odstawić na około 2 godziny lub na noc.
Pokroić warzywa: paprykę w kwardaty, pomidory w kostkę i cebulę w ćwiartki.
Nadziać mięso na przemian z warzywami na szpikulce do szaszłyków.
Upiec w piekarniku albo na grillu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie