Baranina: Szaszłyk z combra

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 150 g na osobę wytrybowanego combra baraniego

Marynata:

  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • kolendra
  • jałowiec
  • cząber
  • 1 łyżeczka oleju

Przyrządzenie:

Marynata:
Cebulę i czosnek posiekać, dodać utłuczone ziarna kolendry, jałowca i cząber,
dolać wino i odrobinę oleju, wymieszać.
Wytrybowane mięso pokroić w plastry grubości 1 cm i włożyć do kamiennego lub emaliowanego garnka.
Zalać marynatą i przetrzymać w niej mięso co najmniej 12 godzin.
Wyjąć plastry mięsa z marynaty i nabić na patyk.
Opiekać na grillu lub nad ogniskiem z wszystkich stron, aż do zrumienienia.
Zawinąć w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz, i ułożyć z boku grilla lub ogniska na około 5-10 minut.

Podawać:

Na talerzu po wyjęciu z patyka, koniecznie z sałatką z zimnych ziemniaków.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie