Baranina: Shish kebab

Mateusz Nowak
28.10.2015

Składniki:

  • 600 g baraniny
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki oregano
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 zielone papryki
  • 2 cebule
  • kilkanaście pieczarek
  • 2 pomidory
  • metalowe szpadki lub namoczone patyczki

Przyrządzenie:

Mięso, cebulę i paprykę pokroić w kostkę 3x3 cm.
Z pieczarek odciąć nóżki, pomidory pokroić w ćwiartki.
Z pozostałych składników sporządzić marynatę i dodać do niej mięso, paprykę oraz pieczarki.
Pozostawić na 3-4 godziny w chłodnym miejscu.
Zamarynowane mięso nakładać na szpadki naprzemiennie z pieczarkami, pomidorami, papryką i cebulą.
Opiekać na grillu lub patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony.

Podawać:

Natychmiast. Z ryżem lub pitą i sosami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie