Składniki:
Przyrządzenie:
Mięso opłukać, natrzeć roztartym z solą czosnkiem,
pokroić na foremne, kwadratowe kawałki, licząc po 5–6 na porcję.
Osmażyć na tłuszczu, przełożyć do płaskiego rondla, dodać wody tyle, aby przykryła mięso i gotować powoli.
Włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę) umyć, oczyścić, opłukać i pokroić na grube słupki.
Cebulę pokroić w talarki i zrumienić na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
Pokrojoną włoszczyznę i zrumienioną cebulę dodać do mięsa i dusić do miękkości pod przykryciem.
Gdy mięso jest miękkie, sos oprószyć mąką, dodać paprykę i konserwę pomidorową, osolić i zagotować.
Ragoût posypać siekaną zieloną pietruszkę i podać w rondlu,
w którym zostało przyrządzone, lub na okrągłym półmisku.
Podawać:
Z ryżem lub ziemniakami i jarzynami z wody.