Składniki:
sos:
Przyrządzenie:
Jagnięcinę umyć, osuszyć w bibule. Wszystkie jarzyny obrać i starannie opłukać.
Cebulę obrać, przekroić na pół, zrumienić na patelni bez używania tłuszczu.
Mięso i jarzyny przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzątku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotować na wolnym ogniu około 40 minut.
Gdy mięso zmięknie, wyjąć, chwilkę ostudzić, pokroić w dość grube kawałki.
Odcedzić powstały przy gotowaniu odwar. Kalafior oczyścić, opłukać, zalać wrzątkiem, posolić.
Gotować bez przykrycia około 20 minut, odcedzić na sicie. Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić.
Przygotować sos:
Roztopić w garnku masło, zasmażyć z mąką na białą zasmażkę.
Dodać pieczarki, sok z cytryny i rosół.
Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, około 15 minut.
Pod koniec gotowania zagęścić sos żółtkiem, jeszcze chwilę podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia.
Mięso podgrzać w sosie, przełożyć na półmisek, polać sosem, obłożyć kalafiorem i...
Podawać!