Baranina: Potrawka z baraniny w sosie koperkowym

Mateusz Nowak
28.10.2015

Składniki:

  • 800 g mięsa baraniego z kością (mostek, łopatka, kark)
  • 40 g tłuszczu
  • 30 g mąki
  • 250 g pomidorów lub 40 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g jabłek
  • sól
  • cukier
  • ocet
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

Przyrządzenie:

Mięso opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować powoli pod przykryciem.
Ugotowane mięso wyjąć, obrać z kości, pokroić w grube kawałki o średnicy 4 cm.
Mostek i kark porcjować z kością.
Przyrządzić sos koperkowy. Do sosu włożyć mięso, mocno zagrzać.

Podawać:

Na okrągłym, głębokim półmisku z ryżem na sypko lub kaszą perłową, kluskami kładzionymi i jarzyną z wody.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie