Baranina: Moussaka

Mateusz Nowak
28.10.2015

Składniki:

  • 1,5 kg mielonej jagnięciny
  • ½ kg pieczark
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g przecieru pomidorowego
  • 1 kg bakłażanów
  • 1 pęczek świerzej pietruszki
  • 2 łyzki swierzo posiakanej bazylii
  • 2 łyżki świezo posiekanej kolendry
  • 1 puszka posiekanych pomidorów lub w całości
  • 1 łyzka mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • odrobina masła
  • zmielony chleb tostowy
  • ser mozzarella

Przyrządzenie:

Pieczarki pokroić na cztery, cebulę drobno posiekać i wszystko podsmażyć na oleju.
Dodać posiekany czosnek i przecier pomidorowy.
Wszystko wymieszać i dodać zmieloną jagnięcinę.
Dusić około 15-20 minut, dodać przyprawy i dusić kolejne 15 minut.
W międzyczasie pokroić bakłażany plastry o grubości około 0,5 cm i posolić je.
Kiedy się plastry bakłażana puszczą trochę wody odsączyć ją papierowym ręcznikiem.
Smażyć je na patelni po około 1 minucie z każdej strony.
Na blasze układać na przemian warstwy mięsa, bakłażanów, mięsa, bakłażanów.
Posypać całość serem i zmielonym chlebem.
Polać wszystko roztopionym masłem i włożyć do piekarnika.
Piec, aż ser się rozpuści i utworzy z chlebem chrupiącą warstwę.
Na koniec całość posypać świeżo posiekaną pietruszką.

Podawać:

Z pieczonymi ziemniakami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie