Baranina: Krucha jagnięcina w garnku

Jerzy Biernacki
28.10.2015

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała łopatka jagnięca około 1 kg
  • 1 łyżka deserowa octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki galaretki z czerwonych porzeczek
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 mały obrany i zmiażdżony ząbek czosnku
  • 3 pokrojone w słupki cukinie

Przyrządzenie:

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 170°C, a piekarnik gazowy do 150°C.
W naczyniu do zapiekania rozgrzać oliwę i kiedy będzie już gorąca, włożyć jagnięcinę skórką do dołu.
Smażyć przez kilka minut, aż skórka zacznie brązowieć. Obrócić i smażyć przez kolejnych kilka minut.
Dodać ocet, galaretkę z czerwonej porzeczki, pomidory, czosnek i doprowadzić do wrzenia.
Przykryć pokrywą i przenieść do rozgrzanego piekarnika.
Piec przez 2 godziny lub do czasu, gdy mięso dobrze zmięknie.
10 minut przed zakończeniem pieczenia dodać cukinie.

Podawać:

Mięso pokrojone w plastry na podgrzanym talerzu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie