Baranina: Kokosowe curry

Jerzy Biernacki
28.10.2015

Składniki:

  • 700 g łopatki lub karczku jagnięcego
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • półtorej łyżki mąki
  • łyżka mieszanki curry
  • mleczko z jednego świeżego kokosa
  • 550 ml bulionu jagnięcego lub warzywnego
  • 80 g świeżo utartego kokosa
  • 80 g kokosa prasowanego
  • kawałek cynamonu
  • 6 nasion kardamonu
  • łyżeczka kozieradki
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • średnia cebula pokrojona na ćwiartki

Przyrządzenie:

Mięso pokroić w grubą kostkę i przyrumienić na patelni.
Kozieradkę, kadramon i cynamon utłuc w moździerzu.
W rondlu podsmażyć na oleju arachidowym cebulę i czosnek.
Dodać przyprawy, mąkę i sproszkowane curry, oraz mięso.
Wymieszć, by mięso pokryło się przyprawami.
Wlać przecedzone mleczko kokosowe i bulion.
Dodać wiórki kokosowe, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, zagotować.
Przykryć i gotować na maleńkim ogniu przez 2 godziny.
Po tym czasie dodać do garnka przepołowione jajka i porozdzielaną na warstwy cebulę.
Przykryć i gotować jeszcze 5 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie