Baranina: Kefta

Jerzy Biernacki
28.10.2015

Składniki:

  • 450 g mielonej chudej jagnięciny
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżeczki posiekanych listków kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczka roztartych nasionek kardamonu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • ½ szklanki pokruszononego suchego chleba lub bułki
  • 3 łyżki wody

Przyrządzenie:

Połączyć wszyskie składniki i porządnie wyrobić na gładka masę.
Mokrymi rękoma uformować na patyczkach do szaszłyków 24 podłużne kotleciki, po dwa na patyczku.
Smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu z obu stron. Można na grillu.

Podawać:

Natychmiast, z chlebkiem pita.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie