Składniki:
- 450 g mielonej chudej jagnięciny
- 1 drobno pokrojona cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżeczki posiekanych listków kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka papryki
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczka roztartych nasionek kardamonu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- ½ szklanki pokruszononego suchego chleba lub bułki
- 3 łyżki wody
Przyrządzenie:
Połączyć wszyskie składniki i porządnie wyrobić na gładka masę.
Mokrymi rękoma uformować na patyczkach do szaszłyków 24 podłużne kotleciki, po dwa na patyczku.
Smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu z obu stron. Można na grillu.
Podawać:
Natychmiast, z chlebkiem pita.