Baranina: Kebab turecki

Remigisz Szulc
28.10.2015

Składniki:

  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 g udźca jagnięcego bez kości
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g kaszy kuskus
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 gałązki mięty
  • 600 g pomidorów
  • 50 ml octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki oliwy
  • mięta
  • cząstki cytryny

Przyrządzenie:

Jedną cebulę posiekać, dwie pokroić w cieniutkie krążki. Czosnek posiekać.
Mięso pokroić na 16 kostek równej wielkości, ponadziewać na 4 szpadki do szaszłyków.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć szaszłyki z każdej strony.
Zmniejszyć ogień, smażyć jeszcze 20 minut, co jakiś czas odwracając.
W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę i połowę czosnku.
Dodać kaszę, podsmażyć.
Wlać bulion, zagotować, podgrzewać 10 minut na małym ogniu.
Pokroić natkę i miętę. Pomidory pokroić w plasterki.
Ocet przyprawić solą, pieprzem i cukrem, utrzeć z oliwą.
Pomidory wymieszać z krążkami cebuli, skropić sosem.
Do kaszy dodać natkę i miętę, wymieszać, przyprawić.
Na krótko przed końcem smażenia dodać na patelnię z szaszłykami pozostały czosnek.
Szaszłyki zdjąć z patelni i oprószyć solą i pieprzem.

Podawać:

Z sałatką i kaszą kuskus, udekorowane listkami mięty i cząstkami cytryny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie