Składniki:
Przyrządzenie:
Jedną cebulę posiekać, dwie pokroić w cieniutkie krążki. Czosnek posiekać.
Mięso pokroić na 16 kostek równej wielkości, ponadziewać na 4 szpadki do szaszłyków.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć szaszłyki z każdej strony.
Zmniejszyć ogień, smażyć jeszcze 20 minut, co jakiś czas odwracając.
W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę i połowę czosnku.
Dodać kaszę, podsmażyć.
Wlać bulion, zagotować, podgrzewać 10 minut na małym ogniu.
Pokroić natkę i miętę. Pomidory pokroić w plasterki.
Ocet przyprawić solą, pieprzem i cukrem, utrzeć z oliwą.
Pomidory wymieszać z krążkami cebuli, skropić sosem.
Do kaszy dodać natkę i miętę, wymieszać, przyprawić.
Na krótko przed końcem smażenia dodać na patelnię z szaszłykami pozostały czosnek.
Szaszłyki zdjąć z patelni i oprószyć solą i pieprzem.
Podawać:
Z sałatką i kaszą kuskus, udekorowane listkami mięty i cząstkami cytryny.